Vinkkejä digikameran ostajalle

Digitaalinen järjestelmäkamera löytyy yhä useammasta suomalaiskodista ja samalla kameroiden hinnat ovat tulleet sen verran alaspäin, että niihin voi panostaa harrastelijakuvaajakin. Filmikameroissa oli aikanaan oma viehätyksensä ja valokuvat tuntuivat jotenkin arvokkaammilta kehitettyinä, mutta toisaalta nykyaikainen järjestelmäkamera tarjoaa paljon sellaisia ominaisuuksia, joita ei filmikameroista löydy. Hyvä puoli kotikuvaajalle on myös se, että useimmilla järjestelmäkameroilla saa tallennettua myös varsin pätevää videokuvaa, joissa laatu on teräväpiirtoa tai jopa 4K-laatua.

Muokkaa kuvia, säädä asetuksia helposti

Digikameran etu filmikameraan näkyy tietenkin myös siinä, kuinka paljon kuvia pystyy muokkaamaan jälkikäteen. Filmikuviin pystyi käytännössä kuvan oton jälkeen vaikuttamaan kehitysvaiheessa enää vain vähän, mutta digikuvia voi rajata ja niiden värejä voi käsitellä mielin määrin. Lisäksi kuvien säilytys on helppoa, sillä niitä mahtuu tuhansittain muistikortille tai kovalevylle. Digikameran mahdollistama automaatti- tai puoliautomaattikuvauksen mahdollisuus auttaa myös pääsemään nopeasti kiinni harrastukseen.

Digikameran eduksi voi laskea kehittyneen automatiikan, joka toimii kuvaajan apuna nopeissa tilanteissa. Kamera tunnistaa kohteen, monet pystyvät jopa tunnistamaan kasvot, jolloin säädöt saa helposti sopiviksi. Nykykameroilla kuvista saa helposti entistä tarkempia ja värikylläisempiä. Kuvaajan saatavilla on nyt myös laaja valikoima kuvakokoja. Monet digikamerat pystyvät tarkentamaan erittäin lähelle, jolloin makrokokoisista esineistä saa koko kuvan täyttävän otoksen. Digikameroiden perusvaruste optinen zoomi saa maisemakuvat näyttämään upeilta. Laajakulman avulla taas pystyy ottamaan kuvia myös pienemmissä tiloissa, esimerkiksi sisällä asunnossa, siten että kuvaan mahtuu koko huone.

Lähes kaikki kamerat ovat riittävän laadukkaita peruskuvaamiseen

Järjestelmäkameraa pystyy pitkälti muokkaamaan kuvaajan tarpeita vastaavaksi, joko lisäämällä tai vähentämällä automatiikkaa. Peruskohteiden kuvaamiseen sopivat kaikki markkinoiden järjestelmäkamerat. Jos tiedät jo nyt kuvaavasi erityisen haastavia kohteita, kuten nopeasti liikkuvia eläimiä tai tapahtumia tavallista pimeämmissä olosuhteissa, kannattaa harkita hieman edullisinta versiota parempaa kameraa.

Varsinaisesti huonoja kameroita ei markkinoilta enää juuri löydykään ja kaikkien kameroiden pikselit riittävät mainiosti tavalliseen käyttöön. Pikselit vaikuttavat siihen, kuinka suurena versiona kuvan voi tulostaa, ilman että sen laatu merkittävästi kärsii. Megapikselillä tarkoitetaan miljoonaa pistettä, joten kymmenen megapikselin kuvassa on kymmenen miljoonaa pistettä. Peruskameroiden laatu riittää yleensä hyvin A4-kokoisen kuvan tulostamiseen.

Ota huomioon erikoisolosuhteet kameraa valitessa

Kamerat ovat pääosin melko kestäviä, mutta erikoisolosuhteisiin kannattaa tietenkin valita sopiva kamera. Osaa kameroista voi käyttää veden alla, osa kestää tavallista paremmin purevaakin pakkasta sekä mahdollisia iskuja. Näin saat hyviä kuvia myös haastavissa olosuhteissa, ilman että kameraa täytyy jatkuvasti varoa. Suuressa osassa kameroita on nykyään myös sisäänrakennettu wifi, joten voit halutessasi jakaa kuvia suoraan kamerasta tai lähettää niitä omalle koneellesi.

Kameran valintaan vaikuttaa ensisijaisesti siis tietenkin se, mihin käyttöön laite tulee. Kuvaatko yleensä ulkona vai sisällä? Onko kameran fyysisellä koolla väliä? Esimerkiksi reppureissussa liian suuri kamera alkaa nopeasti ärsyttää. Kuinka tärkeitä sinulle ovat kameran video-ominaisuudet ja haluatko tallentaa myös laadukasta ääntä?

Objektiivit ja lisävarusteet tekevät kuvaamisesta myöhemmin monipuolisempaa

Kameran merkki ja malli vaikuttavat siihen, minkälaisia objektiiveja voit siihen tulevaisuudessa hankkia. Pääasiassa kameroihin käyvät niiden oman merkin objektiivit, mutta poikkeuksiakin on. Vaikka erot merkkien välillä ovat pieniä, on hyvä tietää sitoutuvansa samalla pidemmäksi aikaa merkkiin myös objektiivien hankinnassa.

Kameroihin on tarjolla lähes loputon määrä lisävarusteita ja niitä erityisesti kamerakaupoissa myyjät tietenkin mielellään kauppaavatkin. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse hankkia kerralla ja monesti onkin fiksumpaa tutustua hetken aikaa itse kameraan ja sen mukana tulleeseen objektiiviin ja alkaa vasta sitten pohtia, mitä kaipaisi lisää.

© 2021 Ammattikuva