Valokuvaus sateella

Sade on aivan mahtava elementti. Sateella saa otettua todella upeita valokuvia. Monet valokuvaajat lähtevätkin sateella pihalle ottamaan valokuvia.

Valokuvaus sateella vaatii hyvin erilaisia taitoja kuin valokuvaus auringonpaisteella. Sateella valokuvien ottamiseen tulee keskittyä hieman eri tavalla. Sateisella säällä saattaa joutua ottamaan valokuvia aika nopealla tahdilla saadakseen erilaiset pisarat ja niiden muodot haltuun. Vesipisara muuttaa hyvin nopeasti muotoaan tai se hajoaa kokonaan. Näppärä valokuvaaja saa otettua pisarat haltuunsa ja saa otettua hyvin erilaisia pisarakuvia.

Valokuvaaja tarvitsee sateella myös hieman erilaista rekvisiittaa mukaansa kuin aurinkoisena päivänä. Valokuvaajan täytyy mahdollisesti usein puhdistaa kameran linssiä, joten puhdistustarvikkeet kannattaa ottaa aina mukaan sateisella ilmalla. Samoin kamera saattaa tarvita jonkinlaista suojaa, esimerkiksi pientä sateenvarjoa, jotta kameran linssi pysyisi edes hetken kuivana. Kameraa voi olla muutenkin hyvä suojella sateelta ja siksi sateenvarjo saattaa tarjota oivan avun tähän. Valokuvaaja voi myös ottaa toisen henkilön mukaansa kuvauksiin. Tämä toinen henkilö voi pidellä sateenvarjoa valokuvauksen aikana ja muutenkin avustaa, ettei sade itsessään haittaa kuvaamista. On siis olemassa monia yksinkertaisia keinoja, miten tehdä valokuvaamisesta helpompaa sateella. Valokuvista saa myös tarkempia, kun käyttää käytännöllisiä ja helppoja apuvälineitä.

Missä ottaa valokuvia sateella?

Sateella ilma on usein todella raikas. Valokuvistakin tulee täten usein raikkaan oloisia. Sateella otetut kuva jotenkin hehkuvat eri tavalla kuin kirkkaalla auringonpaisteella otetut valokuvat. Pisarat tuovat mukanaan aivan erilaisen tunteen valokuvaan. Seuraavassa muutama esimerkki kuvauskohteista.

Sateella voi mennä valokuvaamaan melkein, minne vain. Valokuvista tulee sateella joka tapauksessa upeita, jos vaan saa pisarat vangittua kuviin. Sateella voi valokuvata vaikka ihan omassa pihassa. Pihassa saattaa olla hämähäkinseittejä, joihin vesipisarat ovat jääneet roikkumaan. Omasta pihasta saattaa myös löytyä vaikka pieniä kivikasoja, jotka sade on kastellut ja ehkä pisarat ovat jääneet kellumaan kivien päälle. Näistä yksinkertaisista pienistä yksityiskohdista saattaa saada jo upeita valokuvia aikaan, kun vaan valotus ja valaistus ovat kohdallaan.

A bridge over a body of water

Description automatically generated
Missä ottaa valokuvia sateella?

Valokuvaamaan voi lähteä myös sateiseen metsään. Metsä on aivan upea paikka sateella. Kuvauskohteita on todella paljon. Metsä on täynnä erilaisia värejä ja sateella nämä värit vielä oikein korostuvat edukseen. Metsästä saattaa löytää upeita värejä erityisesti syksyllä, mutta myös kaikkina muinakin vuoden aikoina. Metsään mennessä tarvitsee vain avata silmänsä ja laittaa mielikuvituksen lentämään ja kameran laulamaan. Jälki on taatusti upeaa.

Sateella valokuvaaja voi mennä myös veden ääreen, joko meren rannalle tai järven tai lammen rantaan. Näissä kaikissa paikoissa löytyy kuvattavaa loputtomiin. Rannalla voi kuvata, vaikka vesipisaroiden liikehdintää veden päällä. Pisarat tanssivat sateella veden päällä ja niistä voi saada ikuistettua mahtavia otoksia. Rannalta saattaa löytyä myös jonkinlainen laituri. Laiturilla voi ottaa myös valokuvia. Märkä laituri sateella voi olla todellinen valokuvauskohde.

Puutarhassa voi sateella myös tehdä oikeita taideteoksia. Puutarhassa löytyy monia värejä ja hyvin erilaisia kasveja. Vesipisarat kasvien päällä ovat upeita. Samoin puutarhan kasvien värit näyttävät aivan erilaisilta sateella kuin auringon alla. Sade raikastaa kasvien värit ja ne tulevat aivan eri lailla esiin. Puutarha on todellinen kuvausparatiisi sateella tai heti sateen tauottua.

Lopuksi

Sateella valokuvaaminen todella kannattaa. Vesi on aivan erityinen kuvauselementti. Veden läpi otetut kuvat ovat aivan omassa luokassaan valokuvausmaailmassa. Sateella otetut kuvat vaativat kärsivällisyyttä ja taitoa. Kuvia täytyy ottaa paljon, jotta saa sen parhaan otoksen esille. Valokuvaamiseen sateella kannattaa satsata ja käyttää apuvälineitä tarpeen mukaan. Pelkän kameran kanssa ei siis kannata sateeseen hyökätä.

© 2021 Ammattikuva