Valokuvauksen Tunnelmaa

Kävelet kadulla, joka on täynnä elämää. Bisnesmiehet puhuvat äänekkäästi puhelimiinsa, linnut poimivat kahviloiden pöytien alta herkkujaan. On ääniä, hajuja, tuoksuja, värejä. Erilaiset muodot ja pinnat muodostavat elävän kadun arkkitehtuurin. Erilaiset ihonvärit, vaatetukset, tyylit, puheet, asennot, kävelytyylit, kahviloissa istuvat ihmiset omissa mietteissään. Kaikki tämä on valokuvaajalle ihmeellistä ja kaunista. Kaikkialta löytyy kuvattavaa. Kun kävelet tällaisella kadulla, voin olla varma, että mielesi tekisi vain ottaa otoksia joka suunnasta ja koko ajan. Ethän siis ota toista ihmistä tällaiselle elämysmatkalle mukaan, jos haluat suunnata kaikki energiasi tuohon lempiharrastukseesi. Lähde kävelylle yksin, seuranasi kamerasi.

Miten päästä tunnelmaan

Kun tiedät ottavasi kameran mukaasi, ja lähteväsi kuvaamaan, terästä mielesi ja mielikuvituksesi sekä luovuutesi tuohon hetkeen. Nuku hyvin, syö hyvin, lue kirjoja, maalaa tai katsele taidetta. herätä itsesi ja aistisi. Syö jotakin todella maukasta ja hyvää. Juo lasi hyvää viiniä, joka avaa makunystyräsi. Valmistaudu. Pue päällesi jotain taiteellista ja mukavaa, tunnelmoi sitä kautta. Kuuntele musiikkia, sellaista, minkälaisia kuvia haluat ottaa. Musiikin kuuntelua voi jatkaa myös kuvaamisen aikana. Joskus se voi viedä sinut ihan omaan maailmaan, mutta joskus se voi viedä todellisen tunnelman väärään suuntaan. Jos paikka, missä kuvaat on sinulle ennestään tuttu ja olet siellä kuvannut ennenkin, voi olla hyvä idea vaihtaa tunnelmaa erilaiseksi musiikin avulla, jolloin kuvistakin tulee erilaisia. Kun taas kuvaat uutta paikkaa, sen äänimaailma voi olla se, joka lopulta inspiroi kuvissa ja pystyt todellisesti uppoutumaan siihen mitä ympärillä tapahtuu. Korkokenkien kolina, mopon päristys, liikenne valojen piipitys. Kaikki pienet elementit äänimaailmassa voi kohdistaa kuvaamishalusi johonkin tiettyyn kohteeseen. Kun olet valmis kuvaamaan, aloita kuvaus kuitenkin vasta kun tunnelma on saavutettu. Jos kävellessäsi et tunne, että sinulla alkaa luovuus kukkia, on turha edes lähteä kuvaamaan. Näin vain uuvutat itsesi, etkä saa tallennettua sitä filmille, mitä hait, sillä kuvistasi ei huou tunnelmaa. Tämä on usein se, mikä monelta valokuvaajalta uupuu. Kuvia otetaan teknisesti hyvin ja niissä on valotus ja värit sekä muut tekniset asiat kunnossa, mutta niissä ei ole mitään, mistä kuvan katsoja aistisi tunnelman. Niistä puuttuu se jokin ja se jokin usein on juuri se, mikä erottuu upeista otoksista vaikka teknisesti ne eivät olisikaan täydellisiä. Tunnelma.

Kuvien ottaminen

Kuvia voi ottaa monella tapaa, joko pysähtyä yhteen kauniiseen kohteeseen mikä herättää mielenkiinnon ja jäädä siihen kunnes useamman otoksen jälkeen kuva on juuri sellainen kun haluat. Tai sitten voit mennä ympäriinsä ja ottaa kuvia, ilman pysähtymättä miettimään sitä, tuliko kuvasta täydellinen vai ei. Ensimmäinen tyyli sopii paremmin sellaiselle kuvaajalle, joka tykkää säätää ja muokata asetuksia. Toinen tyyli sopii mielikuvitukselliselle kuvaajalle, jolla on kuvien jälkikäsittely valmiudet kunnossa, jotta kuvaan voi tehdä tarvittavat muutokset kuvaamisen jälkeen. Nykypäivänä arvostetaan paljon kuvia, jotka ovat kuvankäsittelyohjelmalla muokattuja. Tämä on ok, mutta valokuvaaja itse usein arvostaa sitä, että saa kuvasta juuri sellaisen kun haluaa jo yhdellä otolla. Tämä kertoo myös paljon kuvaajan ammattitaidosta. Jos yhden kuvan kuvaamisen täytyy ottaa kymmeniä otoksia erilaisilla säädöillä ja senkin jälkeen vielä kuvaa muokataan rajusti, jotta se näyttäisi siltä kun halutaan, ei välttämättä kuvaajan ammattitaidosta voi olla kovin ylpeä. Esimerkiksi ulkoinen salama on valokuvaaja, joka voi auttaa sinua. Mitä nopeammin jo ihan valon ja värien tutkailulla ja kuvakulman päättämisellä saadaan täydellinen kuva vaikkapa jo kerta kuvauksessa ja isompaa muokkausta ei jälkikäteen tarvita, silloin ollaan oikeilla jäljillä.

Kuvien ottaminen

© 2021 Ammattikuva