Valokuvassa valon määrä määrittää kuvan luonteen

Aukko eli aperture tarkoittaa kamerassa sitä osaa, josta valo pääsee läpi ja saavuttaa kameran kennon. Ilman valoa ei tule myöskään valokuvaa.

Valon määrä vaikuttaa vahvasti siihen, minkälainen kuva kohteesta. Aukkoa on mahdollista säätää ja tämä onkin tarpeellista, jotta kuva onnistuu. Aurinkoisella ilmalla kennolle pääsee helposti liikaa valoa, joten aukkoa täytyy himmentää. Pimeässä taas tarvitaan suurempaa aukkoa. Lisäksi läpi pääsevän valon määrään vaikuttaa suljinaika eli se, kuinka pitkään kamera laskee valoa läpi.

Kun kuvataan nopeaa toimintaa, kuten esimerkiksi urheilulajia tai muuta liikkuvaa kohdetta, suljinaika asetetaan mahdollisimman nopeaksi. Jos taas kuvataan esimerkiksi tähtitaivasta, voi valotusaika olla jopa kymmeniä sekunteja. Tällöin kamera täytyy kuitenkin asettaa jalustalle, tai kuvasta tulee epätarkka. Nopealla valotusajalla kuvasta taas tulee tarkka myös silloin, vaikka kamera hieman heilahtaisikin. Suljinaikana 1/500 tekee kuvasta melko varmasti terävän, 1/15 taas vaatii ehdottomasti jalustan. Toki myös suljinaikaa voi käyttää tehokeinona, erityisesti silloin kun tekninen osaaminen on jo hieman karttunut. Toisinaan sumea liike näyttää valokuvassa todella hienolta, erityisesti jo tausta on tarkka tai toisinpäin. Tavallisessa kuvaamisessa moni kuitenkin suosii kamerassa puoliautomaattitilaa, jossa kamera valitsee suljinajan ja kuvaaja aukon. Tällöin pystyy vaikuttamaan paljon kuvan lopputulokseen, mutta ei tarvitse huolehtia samaan aikaan monen eri arvon säätämisestä.

Valovoimainen objektiivi mahdollistaa kuvaamisen myös hämärässä

Objektiivin valovoimaisuus on arvokas ominaisuus ja erottaa helposti halvemmat ja kalliimmat objektiivit toisistaan. Esimerkiksi kameran mukana valmiiksi tuleva ns. kittilinssi voi olla muuten oikeinkin toimiva, mutta useimmiten valovoimaisuudeltaan heikko. Erityisesti pidemmän polttovälin objektiivit eli zoomit ovat usein valovoimaisuudeltaan heikompia tai vaihtoehtoisesti hinnat ovat tähtitieteellisiä. Heikommalla valovoimalla kuvattaessa saattaa ihan normaalin hämärässä huoneessakin tarvita lisävaloa joko salamasta tai erillisestä lampusta. Aukko ei kuitenkaan määritä ainoastaan valon määrää, vaan vaikuttaa merkittävästi myös syväterävyyteen.

Valovoimainen objektiivi mahdollistaa kuvaamisen myös hämärässä

Eniten syväterävyyteen vaikuttaa aukon suuruus ja toissijaisesti objektiivin polttoväli, sekä tietenkin omalta osaltaan kuvattavan kohteen etäisyys kamerasta. Yksinkertaisesti objektiivin polttoväli tarkoittaa sitä, että mitä pidemmällä zoomilla kuvaa, sitä lyhyemmän syväterävyysalueen saavuttaa. Aukon suuruus puolestaan mitataan F-luvulla. Mitä pienempi aukko eli suurempi F-luku, sitä pidempi on syväterävyysalue. Pienemmällä aukolla eli suuremmalla F-luvulla kuvattaessa myös syväterävyysalue pienenee. F-luvut ovat tuttuja myös kaikista objektiiveista, joiden nimen perässä on yleensä määritelty, mikä on kyseisen objektiivin suurin mahdollinen aukko. Yleisiä merkintöjä ovat mm. EF 50mm f/1.8 ja EF 18-55m f/3.5-5.6. Nämä merkinnät kertovat siis objektiivin valovoimaisuudesta.

Syväterävyys valokuvissa

Syväterävyys valokuvissa

Valokuvauksessa syväterävyysalue tarkoittaa sitä, kuinka paljon terävää aluetta kuvassa on tarkennuskohdan etu- ja takapuolella. Syväterävyyttä vähentämällä on helppo esimerkiksi nostaa kohde esiin taustasta ja toisaalta esimerkiksi maisemakuvissa pyritään mahdollisimman pitkään syväterävyyteen. Jos kameralla kuvattaessa haluaa vaikuttaa syväterävyyteen, täytyy kuvausohjelman olla joko M eli manuaali tai AV eli suljinnopeuden esivalinta. Kun opettelee terävyysalueen valinnan, voi kuvilla helposti kertoa aiempaa monipuolisempia tarinoita.

Terävyysalueella tarkoitetaan oikeastaan kuvan rajaamista kolmannessa ulottuvuudessa eli syvyyssuunnassa. Terävyysalue vaikuttaa siis paljon siihen, mihin katsojan silmä kuvassa kiinnittyy. Esimerkiksi onnistuneita muotokuvia voi toisinaan ottaa hyvinkin levotonta taustaa vasten, mikäli taustaa pehmennetään tarpeeksi pienentämällä syväterävyyttä. Tällöin taustalla näkyvät valot ja asiat pehmenevät miellyttäväksi puuroksi ja luovan ainoastaan taustan etualalla olevalle tarkalle kohteelle. Saman voi toki tehdä kuvan etualalla oleville häiritseville asioille.

Kun kuvaan valitaan pitkä syväterävyysalue, on kuvan avulla mahdollista tuoda samaan aikaan esille tarkkoja yksityiskohtia sekä kuvan etualalta että taaempaa. Tämä on kätevää mm. maisemakuvauksessa ja tuotekuvissa.

© 2021 Ammattikuva