Valokuvaaminen älypuhelinaikana

2000-luku on mullistanut valokuvaamisen täysin ja tehnyt sen helpoksi kaikille halukkaille. Puhelimesta on helppo valita oikea kuvaustila ja ei muuta kuin kuvaamaan! Puhelimella otetut kuvat ovat yleisesti korkearesoluutioisia, joka tarkoittaa, että kuvia voidaan käyttää vaikka julisteiden tulostamiseen.

Tämä teknologia ei ollut mahdollista vielä 20 vuotta sitten, mutta nykyään kaikki ottavat siitä ilon irti. Kulkeehan hyvä kamera lähes jokaisen taskussa ja se on aina valmiina nappaamaan tärkeän hetken silloin, kun sille on tarve.

Kamerasovellukset

Nykyajan puhelinten omat kamerasovellukset on hiottu niin korkealaatuisiksi, ettei välttämättä muuta tarvitakaan. Kamerasovelluksissa on puhelinkohtaisia eroavaisuuksia, mutta monissa sovelluksissa on vakiona muutama erilainen suodatin, jolla saa kuvaan tietynlaista tunnelmaa. Puhelimen kameran asetuksia saa myös muutettua ympäristölle sopivaksi tai voidaan käyttää automaattiasetusta. Kameran automaattiasetus on yleensä jo niin hyvä, ettei mukautettuja asetuksia usein tarvita. Mukautetut asetukset ovat hyvä ominaisuus vaativammalle kuvaajalle.

Puhelimiin on älypuhelimen oman kameran lisäksi asennettavissa paljon erilaisia kamerasovelluksia. Sovellukset löytyvät oman puhelimen sovelluskaupasta (kuten esimerkiksi Play-Kauppa). Hakiessa sovelluksia eteen avautuu pitkä lista. Näistä voi olla aluksi vaikea päätellä, mitä niistä kannattaa lähteä kokeilemaan. Kannattaa kuitenkin vilkaista käyttäjien antamia palautteita sekä sovelluksen asennusmäärää. Jos sovellusta ei ole asennettu moneenkaan puhelimeen ja palautteet ovat vain huonoja, ei sovellus todennäköisesti kannata. Mitä huonoa näistä sovelluksista voi sitten koitua? Puhelin voi esimerkiksi varastaa kuviasi, kuvat voi olla huonoja tai sovellus ei vain yksinkertaisesti toimi ja se tilttailee. Nämä ongelmat on usein mainittu käyttäjäkokemuksissa. Entä sitten hyvät kamerasovellukset? Kaikkein luotettavimpia sovelluksia on asennettu paljon, jopa miljoonia kertoja. Lisäksi käyttäjäkokemuksista voidaan lukea runsaasti ihmisten hyviä kokemuksia. Nämä kielivät siitä, että sovellus on yleisesti ottaen toiminut monella ja sitä kannattaa lähteä kokeilemaan. Kamerasovelluksilla voit saada kuviin erilaisia suodattimia, voit säätää värejä, kontrastia ja niin edelleen. Lisäksi voit kokeilla vaikkapa hidastusefektiä tai hauskoja filttereitä, joilla lisäät kuvattavan kasvoihin vaikkapa koiran korvat tai jopa meikit. Lisää efektejä keksitään jatkuvasti eikä hauskuus varmasti lopu kesken! Lue hyvät vinkit puhelimella kuvaamiseen esimerkiksi Ifolorin sivuilta. Saat arvokkaita neuvoja, joiden avulla kuvaat elämäsi parhaat kuvat. Tämän jälkeen voit teettää kuvistasi vaikka tauluja tai kahvikuppeja.

Videokuvaaminen

Yhä useampi puhelinkamera yltää korkeatasoiseen videokuvaan, jota voi toistaa jopa suurella televisionäytöllä ilman laadun heikkenemistä. Vanhat kamerat eivät tähän yltäneet, vaan kuva sumeni siirtäessä sen suuremmalle näytölle. Tämän päivän teknologia antaa siis huikeat puitteet videokuvaamiselle ja tämä on mahdollistanut aivan uuden tavan jopa tienata. Moni tienaa tänä päivänä videobloggaamisella tai toiset ovat kehittäneet jopa oman “tv-ohjelman”, jonka kuvatut jaksot ladataan esim. YouTubeen. Katsotuimmat videot ovat saaneet miljoonia katselukertoja.

Videokuvaaminen

Nykyään jokaisella on mahdollisuus olla oman elämänsä tähti aivan uudella tavalla. Huipputerävät, markkinoiden parhaita kameroita imitoivat puhelinkamerat kuvaavat huippulaatua. Käytössä on niin huikeaa teknologiaa, että digikameroille ei ole enää niin suurta kysyntää kuin muutama vuosi sitten. Aloitteleva kuvaaja voi hyvinkin tyytyä vain puhelimensa kameraan eikä kalliita ammattikameroita ole tarpeen ostaa. Toki puhelinkamerat eivät yllä vielä parhaimpien kameroiden tasoon (saati sitten elokuvakameroiden), mutta arkiseen kuvaamiseen ja esimerkiksi YouTube-kanavan ylläpitoon ne riittävät vallan mainiosti.Uusimpana teknologiana voitaisiin mainita 360° -kuvaus. Tämä onnistuu monella uudella älypuhelimella. Kuvattua videota tai kuvaa voidaan tarkastella liikuttelemalla puhelinta. Tämä tuo jälleen uusia ulottuvuuksia puhelinkuvaamiseen, joka tuntuu kehittyvän jatkuvasti mitä uskomattomampaan suuntaan.

© 2021 Ammattikuva