Rakenna oma muotokuvastudio

Studiokuvausta varten on tarjolla lähes rajaton määrä kaikenlaisia varusteita, laitteita ja tarvikkeita.

Ensikertalaisen silmään vaikuttaa helposti siltä, että muotokuvien ottamien studiota vastaavissa olosuhteissa on toivottoman kallis ja monimutkainen projekti. Toki kuviin voi myöhemmin hakea erilaisia efektejä ja panostaa haluamiinsa lisälaitteisiin, mutta alkuun toiminnassa pääse yllättävänkin helposti. Minkä tahansa valokuvan onnistumisen avain on oikeanlainen valaistus. Tämä pätee erityisesti muotokuvissa, joissa kuvattavan henkilön piirteet halutaan selkeästi esiin.

Nykyvälineillä mahdollisuudet ovat rajattomat

Laadukkaita kameroita ja objektiiveja on saatavilla nykyään jo varsin järkevään hintaan ja hyvin moni niistä sopii mainiosti hyvien muotokuvien ottamiseen studio-olosuhteissa. Aluksi kannattaa siis panostaa vain tarpeeksi hyvään valaistukseen ja muutamiin valoa pehmentäviin suodattimiin.

Studiokuvaus on koukuttavaa ja täynnä innostavia mahdollisuuksia. Toisaalta tämän takana vaanii myös muutama sudenkuoppa. Ennen aikaan studiossa suosittiin valoja, mutta nykyään lamput on korvattu lähes kokonaan studiosalamoilla. Tämä on pudottanut myös kustannuksia merkittävästi ja edullisimmillaan käyttökelpoisen studiovalaistuksen voi rakentaa muutamalla sadalla eurolla. Tärkeimmät studiokuvausvarusteet ovat salamalaitteet sekä pehmeää ja tasaista valoa antava softbox. Valoa voi ohjata myös erilaisilla heijastavilla pinnoilla sekä studiosalaman rajaussuppilolla eli snootilla.

Nykyvälineillä mahdollisuudet ovat rajattomat

Studiokuvissa tärkeää on hallittu tausta. Siivoa siis kaikki kalusteet tieltä pois ja aseta taustaksi vaikkapa silitetty lakana. Kaupasta voi ostaa myös erivärisiä taustapapereita, mutta papereita varten tarvitaan jo erikseen jalusta.

Studiosalaman käyttö

Jos ostaa valmiina pienen studiosalamavarustepakkauksen, mukana tulee yleensä kaksi salamavaloa jotka ovat voimakkuudeltaan noin 200 wattia, kaksi sateenvarjoa, kaksi jalustaa ja pieni varustelaukku. Tällä setillä voi helposti luoda ihan omasta olohuoneesta pienen studion. Pienet salamat riittävät parhaiten kasvokuviin. Kokovartalokuviin tarvitaan usein 300–400 watin salamalaitteet. Ammattilaiset saattavat käyttää jopa 500–1000 watin salamalaitteita.

Salama kannattaa ohjata kohti valkoista kattoa, jolloin se valaisee kauniisti. Kätevä ominaisuus salamassa on, jos valaisinpään voi kääntää sekä ylös että sivulle. Snootin avulla valon voi rajata vain tiettyihin kohtiin. Muotokuvissa saa helposti upean efektin kun suuntaa valon mallin hiuksiin. Tällöin snootiin kannattaa lisätä päähän suodatin, jotta valosta tulisi pehmeämpää.

Studiosalaman käyttö

Tarkenna oikein

Muotokuvissa tarkennus oikeaan kohtaan on juuri, se asia, joka erottaa laadukkaan kuvan hätäisesti napatusta. Muotokuvan tärkein elementti ovat yleensä mallin silmät, joten tarkimman pisteen täytyy olla silmien kohdalla. Käytä kuvatessasi vain yhtä tarkennuspistettä ja tarkista aina vielä kameran takanäytöltä, että tarkennus on onnistunut. Mikäli tarkennus on onnistunut ja valaistus osunut edes suunnilleen kohdilleen, on studiokuvalla lähes rajattomat muokkausmahdollisuudet jälkikäteen.

Studiossa voi toteuttaa mielikuvituksellisimpiakin ideoita

Studiossa poseeraaminen tuntuu monesti varsinkin ensikertalaisista jännittävämmältä kuin kuvien ottaminen luonnossa. Varaudu siis siihen, että joudut ohjeistamaan mallia paljonkin ja toisaalta luomaan mahdollisimman rennon ilmapiirin. Aluksi kannattaa toki varmistua, että saat otettua tarvittavat perusmuotokuvat. Kokeile useampaa ilmettä ja vartalon asentoa. Kuvan luonne muuttuu merkittävästi jo silloin, kun malli nostaa hieman leukaansa tai kääntää päätä eri suuntaan. Tämän jälkeen olet kuitenkin vapaa leikkimään ja toteuttamaan rohkeampiakin ideoita. Studiossa on helpompi tarkentaa myös liikkuvaan kohteeseen, sillä rauhallisen taustan takia tarkennusalue voi olla laajempi. Kokeile siis esimerkiksi hyppyjä tai erikoisempia asentoja ja saat saman tien kuviin uutta energiaa ja dynamiikkaa. Voit myös kokeilla lisätä kuvaan rekvisiittaa joko vaatteiden tai esineiden muodossa.

Studiossa voi toteuttaa mielikuvituksellisimpiakin ideoita

Aivan lopuksi kannattaa vielä napata muutama peruspotretti. Leikittely on saattanut rentouttaa tunnelmaa paljonkin ja voit saada oikeasti mallin näköisen otoksen.

© 2021 Ammattikuva