Onnistuneen selfien salaisuus piilee suunnittelussa

Helppo tapa saada selfiet ja muutkin kännykkäkuvat erottumaan positiivisesti massasta, on kiinnittää huomiota taustaan. Kuvat räpsäistään monesti nopeasti, tapahtumien keskellä, jolloin voi olla tärkeämpää tallentaa hauska hetki kuin jäädä sommittelemaan kuvaa. Selfie näyttää kuitenkin paljon paremmalta, kun kohteen päästä ei törrötä puunoksa, taka-alalla liikkuvat ihmiset eivät varasta huomiota tai tausta ei ole muuten liian sekava. Ammattivalokuvaajat ratkaisevat näitä tilanteita paitsi sommittelun avulla, myös tarkoituksellisesti pehmentämällä taustaa, jolloin katse kiinnittyy helpommin suoraan kuvan kohteeseen. Kännykällä tämä ei usein ole mahdollista, joten helpoin tapa on tarkistaa kuvaa otettaessa, miltä tausta näyttää. Rauhallinen tausta, esimerkiksi yksivärinen seinä tai laaja taivas, toimii yleensä aina.

Valo tekee kuvan

Valolla on merkittävä vaikutus onnistuneeseen valokuvaan ja se voi muuttaa muuten samanlaisen kuvan tunnelman täysin. Valo voi olla sävyltään keltaista tai sinisempää ja tämä heijastuu tietenkin saman tien myös kohteeseen. Luonnonvalo on luontaisesti keinovaloa viileämpään, lukuunottamatta kylmää loisteputkivaloa. Se, miten valo kuvassa toimii, selviää parhaiten kokeilemalla eri ympäristöjä ja vertailemalla lopputuloksia keskenään.

Valolla ja varjolla voi myös rohkeasti leikkiä. Erikoisen efektin saat, jos esimerkiksi toinen puoli kasvoista jääkin hämärään. Jos valo tulee takaapäin, jäävät kasvot pimeyteen. Ei ehkä se toivotuin efekti selfiessä, mutta toisinaan kiinnostava kokeilu. Yleisesti ottaen kannattaa kuitenkin kuvata siten, että valo tulee kohteen edestä tai etuviistosta. Näin valoa riittää koko kasvoille ja tausta jää kauniisti sivuosaan.

Erikoistilanteet voivat vaatia yli- tai alivalottamista

Kuvaa voi halutessaan myös valottaa, jos tilanteessa on pakko kuvata vastavaloon. Tällöin ei voi siis luottaa automaattivalotukseen, vaan valotus täytyy asettaa kasvojen mukaisesti. Tämä johtaa väistämättä siihen, että itse tausta ylivalottuu eli ”palaa puhki”, mutta efekti voi olla näyttäväkin. Kuvaa voi joutua myös alivalottamaan, mikäli kohde on esimerkiksi keskellä voimakasta auringonpaistetta. Tällöin automaattivalotusta käyttämällä kasvojen piirteet hukkuvat valon keskelle, eivätkä esimerkiksi silmät erotu kunnolla. Alivalottamalla kuvan pimeimmät osuudet voivat jäädä erittäin tummiksi, mutta jos ne ovat osa taustaa, tämä ei yleensä haittaa. Jälleen kerran, kokeilemalla oppii.

Luonnonvalo kaunistaa piirteet

Iholle tulee yleensä kaikista imartelevin sävy luonnonvalossa. Keinovalo vääristää aina värejä jonkin verran ja tekee yleensä ihosta todellista keltaisemman. Samoin keinovalo vääristää esimerkiksi hiusten väriä. Luonnonvalossa kasvot näyttävät muutenkin kauniimmilta, sillä luonnonvalo muotoilee kasvojen piirteet keinovaloa paremmin. Luonnonvalo ja keinovalo ovat keskenään varsin eri sävyisiä, joten niitä ei kannata sekoittaa. Jos otat selfietä sisällä ikkunan valossa, sammuta vielä muut valot ympäriltäsi. Näin saat hehkuvimman lopputuloksen.

Salama pilaa, filtteri tekee kuvasta muovisen

Kasvokuvissa salama on yleensä aina huono ratkaisu. Ammattilaiset käyttävät salamaa toisinaan kuviensa täytevalona, mutta silloinkaan sitä ei suunnata suoraan kohteeseen vaan heijastetaan jonkin vaalean pinnan kautta. Erityisesti kännykän pienet salamat saavat kasvot yleensä näyttämään todella epäedustavilta, korostaen ihon punaisuutta ja elottomuutta. Tällä saat korkeintaan korostettua krapula-aamun kärsivää olotilaa.

Moni parantelee selfieitään filtterien avulla, mutta liian rankkaa muokkaamista kannattaa välttää. Tämä saa kuvat usein näyttämään liian muovisilta, eivätkä ne herätä enää katsojassa tunteita. Paremman lopputuloksen saat, kun suunnittelet kuvaa hieman etukäteen ja korjailet vähemmän lopussa.

Kokeile eri kuvakokoja

Selfien ongelmana on usein se, että ne joudutaan ottamaan todella läheltä. Tämä vääristää helposti kasvojen piirteitä, saaden ne näyttämään todellista pyöreämmiltä. Avuksi voi ottaa selfiekepin tai vaihtoehtoisesti käyttää jalustaa. Puhelin voi myös asettaa esimerkiksi kirjapinon päälle ja ottaa kuvan ajastimella. Voit myös ottaa kuvasarjan, jolloin yleensä ainakin yksi kuvista onnistuu muita paremmin, kun ehdit hieman rentoutua. Selfiet ovat kuitenkin parhaimmillaan myös leikkiä ja hassuttelua!

© 2021 Ammattikuva