Miten Ohjeistaa Valokuva Mallia Kuvauksissa

Kuvaus sessio lähestyy ja olet kuvaamassa kokematonta mallia. Jos opastus ja ohjeistus ei toimi, useinkaan tulos kuvauksissa ei ole mielen mukainen. Miten siis voi helpottaa ja opastaa kokematonta tai kokemuksen omaavaakin mallia toimimaan niin, että kuvistasi tulee juuri sellaisia kuin haluat? Se onkin taito, jota moni kuvaaja ei omaa ja tästä syystä monesti kuvista tulee hyvin perinteisiä ja ehkä jopa raa’asti sanottuna tylsiä.

Ihmisten kuvauksessa tämä todella on taito, jota täytyy hioa ja opetella, sillä itsestään se ei tule. Joillakin kuvaajilla on sellainen tyyli, että se tartuttaa malliinkin hyvän fiiliksen ja auttaa rentoutumaan. Toiset kuvaajat taas saa mallin tuntemaan itsensä hermostuneeksi ja tätä kautta myös itse kuvissa näkyy hermostuneisuus. Mitä tehdä asialle, jos huomaat malliesi olevan usein ujoja ja hermostuneita. Silloin on turhaa syytellä kuvauksen kohdetta vaan on aika kääntää katse kohti peiliä. On aika pohtia mikä ja miten voit osaltasi vaikuttaa siihen, että mallin osa helpottuu. Annatko ohjeita vai ohjeistatko ollenkaan? Millä tavalla aloitat kuvaus session? Oletko itse jännittynyt tai hermostunut kuvatessasi? Voisitko tehdä aloituksessa jotain sellaista, joka saa teistä molemmat rentoutumaan? Näiden asioiden pohtimisella pääsee hyvin alkuun. Ja jatkuvalla itsetutkiskelulla ja pohdinnalla sekä itse opiskelulla pääsee etenemään tässä asiassa hyvin. Alla muutamia ohjeita mallin ohjeistukseen.

Alun jännityksen poistaminen

Kuvaamista aloittaessa molempia voi jännittää, varsinkin usein kuvattavaa. Helppo tapa poistaa alkukankeutta on keskustelu. Kysy malliltasi mitä hän tekee ja mistä hän on kotoisin. Mene syvemmälle kysymyksissä ja koita rakentaa yhteistä luottamusta. Kerro myös itsestäsi, kerro jotain yksityistä, persoonallista ja luottamusta herättävää. Kun olette molemmat jakaneet asioita itsestänne, pääsette paremmin juttuun. Muista hymyillä, pitää kommunikaatiota yllä ja rentoudu itsekin ennen kuvauksia. Kun aloitatte kuvaukset, on hyvä kysyä mallilta, minkälaista ohjausta hän haluaisi. Kysy, onko parempi kertoa kameran takaa ohjeistusta vai tulla fyysisesti esimerkiksi siirtämään käden asentoa. Kysy saako malliin koskea ja haluaako hän itse päättää myös poseerauksista. Osallistuta malli kuvauksen luonteeseen ja anna hänelle työkaluja sekä mahdollisuus vaikuttaa kuviin. Kysy haluaako hän musiikkia taustalle ja mikä saisi hänet rentoutumaan. Näin saadaan hyvää yhteisymmärrystä molemmille siitä, kuinka kuvaukset tulee etenemään.

Kuvausten lopuksi

Se mitä aika ehdottomasti kannattaa tehdä kuvausten jälkeen, on kysyä palautetta. Palautetta voi kysyä suoraan ja pyytää myös kirjallisesti myöhemmin perässä. Kannattaa kertoa, että haluat kehittyä paremmaksi kuvauksessa sen kannalta, että mallisi tuntisi olonsa hyväksi. Voit kysyä esimerkiksi suoraan sitä, että olisiko ollut jokin keino, mitä unohdit käyttää, jotta malli olisi nauttinut kuvauksista enemmän. Tai mikä voisi tuoda vielä ripauksen lisää rentoutta ensi kerralla kuvauksissa. Tällöin saadaan hyvää ja todella arvokasta palautetta suoraan kuvattavalta mallilta. Palaute kannattaa kirjata ylös ja todella pohdiskella asiaa ja ottaa rakentavasta palautteesta opikseen. Jos saman mallin kanssa toimitaan myöhemmässä vaiheessa, näytä hänelle, että kommentit ja palaute on otettu vastaan ja huomioitu. Kun sama malli huomaa kehitystä kuvauksessasi, hän varmasti myös rentoutuu enemmän ja tahtoo kehittyä. Sellainen reilu ja puhdas palautteenanto ja siitä oppiminen myös pitää nöyränä ja opettaa kuvaajaa kuuntelemaan mallina toimivaa. Jos valokuvaajan ja kuvattavan yhteistyö jatkuu, on siitä helppo rakentaa ja mallinkin on jatkossakin helpompi antaa palautetta kuvaajalle.

Kuvausten lopuksi

© 2021 Ammattikuva