Miten hyödyntää luonnonvaloa valokuviin?

Usein sanotaan, että luonnonvalo on aina se kaikkein paras vaihtoehto valottamisratkaisuissa, kun puhutaan valokuvauksesta.

Tottahan se onkin, nimittäin luonnonvalo antaa kuville aina tekolamppuja paremman valaistuksen, jolloin värit ja valot näyttävät huomattavasti luonnollisemmilta. Valo onkin melkein suurin asia joka määrittää valokuvan ja sen onnistumisen. Valolla on siis erittäin suuri vaikutus valokuviin, jonka takia sen hyödyntämistaito onkin valokuvauksen tärkeimpiä taitoja. Luonnonvalo onkin kaikkein paras ja edullisin valotusmuoto, nimittäin silloin ei edes tarvitse hankkia kalliita varusteita valokuvaukseen.

Oli siis kyseessä muotokuvaus ulkona, maisemakuvaus, kaupunkikuvaus tai kaunis auringonlasku niin on luonnonvalo näihin kaikkiin tilanteisiin paras vaihtoehto. Kuitenkin pitää muistaa, että luonnonvalossa kuvaaminen ja hyvien valokuvien ottamisen edellyttää luonnonvalon ymmärtämisen ja sen käyttämisen hallitsemisen. Luonnonvalo on hyvinkin monimutkainen valotusmuoto, joten sen ymmärtäminen ja oikeaoppinen käyttäminen vaatii pientä opiskelua ja harjoittelua. Hyödyntämistaidon oppimisen jälkeen valokuvissasi ei ole enää mikään muu kuin mielikuvitus mukana. Tässä artikkelissa käymmekin läpi kaikki ne asiat, jotka tulisi huomioida valokuvauksessa luonnonvalolla.

Muista huomioida nämä asiat kun valokuvaat ulkona

Auringolla ja luonnonvalolla on aina oma aikataulunsa

Auringolla ja luonnonvalolla on aina oma aikataulunsa, eli muista suunnitella valokuvaus siihen aikaan, kun aurinko ja valo ovat otollisimmissa paikoissaan. Muista siis suunnitella valokuvaus etukäteen ajallisesti. Auringon paikka määrittelee todella paljon valotusta, jolloin se myös määrittelee sen, että mistä päin valo tulee. Esimerkiksi keskipäivä on usein kaikkein huonoin aika valokuvaukseen, sillä valo tulee suoraan ylhäältä, luoden usein kasvoille ja silmänalusille inhottavan varjon. Muotokuvissa keskipäivän suora auringonvalo aiheuttaa aina todella kovia varjoja, jotka eivät näytä koskaan hyviltä. Kuitenkin, jos vaihtoehtona ei ole muuta kuin keskipäivän valossa kuvaaminen, pyri kuvaamaan ihmisiä varjossa, jolloin koko kasvot ovat varjossa. Tällöin kasvoihin ei synny suuria varjorajoja ja varjon voi muokata sopivaksi jälkikäteen. Esimerkiksi rakennuksien takan tai puiden alla saa kuvattua helposti ilman karuja varjoja. Salama voi myös jossakin tapauksissa toimia apuvälineenä auringonvalon tasoittamisessa. Muista kuitenkin, että paras valokuvausaika muotokuville on aamulla tai illalla, jolloin luonnonvalo ja aurinko osuvat juuri sopivasti kasvoille. Pyri siis aina valitsemaan muotokuvausajat keskipäivän ulkopuolelle.

Maisemakuvauksessa taas mieti, että minä vuorokaudenaikana mikäkin paikka näyttää kauniimmalta. Älä siis mene kuvaamaan rantaa keskipäivällä, jos se näyttää auringonlaskussa paljon kauniimmalta. Jos sinulla on kuitenkin mahdollisuus, voi saman paikan käydä kuvamaassa jokaiseen vuorokauden aikaan, jolloin näet valotuksen erot ja voit itse päättää sopivimman jatkossa. Usein valotus on kaikkein lämpimin aamuisin, voimakkain keskipäiväisin ja pehmein iltaisin.

Muista myös tarkistaa aina sää etukäteen. Aurinkoisiksi suunniteltuja kuvia on vaikea kuvata pilvisellä tai sateisella säällä ja taas päinvastoin. Sään tarkistaminen onkin tästä syystä kaikkein tärkein asia valokuvauspäivää suunnitellessa. Kannattaa kuitenkin myös muistaa, että aina säätä ei voi tietää etukäteen, jolloin kuvaussuunnitelman tulisi olla joustava ja säähän sopeutuva.

Kameran asetukset tekevät myös suuren osan. Opettele säätämään kameran valotus niin, ettei sinun tarvitse käyttää automaattia. Kamera ei myöskään osaa suodattaa valoa samalla tavalla, kuin silmämme. Tällöin valo näyttää joskus todella keltaiselta tai siniseltä. Tällöin apuna kamerassa on valkotasapainon säätö. Tällä säädöllä voi kontrolloida sitä, että millä sävyllä kamera ottaa kuvan. Tällä asetuksella siis säädellään sitä, ettei kuvasta tule liian lämmin tai kylmä. Useissa järjestelmäkameroissa on seitsemän erilaista valkotasapainoasetusta. Valitse asetus sen mukaan, että kuvaatko suorassa auringonvalossa, pilvisessä säässä tai varjoisassa paikassa. Sisätila kuvauksiin löytyy myös omat asetuksensa.

© 2021 Ammattikuva