Mitä objektiiveja kuvaajan kannattaa hankkia?

Objektiivi on ensimmäinen asia, joka määrittää minkälainen kuva kameran kennolle tallentuu. Digikuvia pystyy jonkin verran muokkaamaan jälkikäteen, mutta objektiivin ominaisuudet ja asetukset vaikuttavat kuvaan siten, ettei niitä voi enää myöhemmin muuttaa muokkausohjelmankaan avulla. Tämän takia hyvä objektiivi on äärimmäisen tärkeä elementti valokuvaamisessa. Kuvaajan on myös syytä tuntea objektiivinsa ominaisuudet, jotta tietää, missä olosuhteissa sillä saa parhaat kuvat.

Hyödynnä järjestelmäkameran monipuolisuus

Järjestelmäkameran suunnaton etu pokkareihin ja kännykkäkameroihin verrattuna on, että siihen pystyy sujuvasti vaihtamaan erilaisia objektiiveja ja siten saada mainioita kuvia keskenään hyvin erilaisista tilanteista. Samalla kameralla kuvaat sujuvasti muotokuvia, maisemia tai vaikka hyönteisiä. Ostettaessa järjestelmäkameran mukana tulee yleensä aina ns. kittilinssi ja tämä onkin monen kuvaajan ensimmäinen objektiivi. Sillä pääsee yleensä hyvin alkuun ja kittilinssit sopivat useimpiin kuvaustilanteisiin. Ne ovat harvoin kuitenkaan missään erinomaisia, joten taitojen karttuessa ja kiinnostuksenkohteiden tarkentuessa ajankohtaiseksi tulee yleensä uuden objektiivin hankinta. Tyytyminen pelkkään kittilinssiin rajoittaa suuresti kuvaajan ilmaisuvoimaa ja luovia mahdollisuuksia.

Minkälaiset objektiivit sopivat juuri sinun kameraasi?

Kameran runko määrittää, minkälainen objektiivi siihen sopii. Yleensä täyden kennon kameroille ja kroppikennon kameroilla on omat objektiivinsa, joten objektiiveihin panostettaessa kannattaa miettiä myös, aikooko tulevaisuudessa panostaa täysikennoiseen kameraan. Täysikennoisille kameroille tarkoitetut objektiivit ovat yleensä raskaampia ja kooltaan suurempia.

Kuvan lopputulokseen objektiivilla on puolestaan oikeastaan suurempi merkitys kuin itse kameralla. Tärkeää on toki myös se, että runko ja objektiivi ovat keskenään balanssissa, sillä näin pääset hyödyntämään molemmista kaikki mahdolliset ominaisuudet. Objektiivi vaikuttaa siihen, millaisia kuvia saat kameralla otettua ja minkälaisissa olosuhteissa kuvat parhaiten onnistuvat. Esimerkiksi lapsia ja lemmikkejä kuvaava valitsee käyttöönsä aivan erilaisen linssin kuin luonto- tai ruokakuvaaja. Ensimmäinen askel objektiivin hankinnassa onkin selvittää, mitä haluaisit seuraavaksi kuvata.

Avainsanoina polttoväli ja valovoima

Objektiivia valitessa joutuu väistämättä tekemisiin valokuvauksen peruskäsitteiden kanssa. Tämän takia ensimmäistä kunnon kameraa ostettaessa ei kannatakaan ostaa samassa paketissa koko arsenaalia, vaan rauhassa tutustua välineeseen ja päättää sitten, minkälaista objektiivia haluaa seuraavaksi kokeilla. Sen huomaa yleensä helpoiten siitä, missä tilanteissa kittilinssin rajoitteet tulevat ensimmäisenä vastaan. Jos esimerkiksi kuvaat paljon hämärässä, jättää kittilinssi toivomisen varaa. Myös erityisen nopeiden kohteiden, kuten eläinten, lapsien tai moottoripyörien kanssa kittilinssi toimii vain keskinkertaisesti. Toki sillä pääsee näissäkin tilanteissa hyvin alkuun. Etenkin aloittelijan voi olla vaikea hahmottaa, minkälaisen kuvakulman mikäkin polttoväli antaa. Tätä varten löytyy netistä käteviä simulaattoreita, joiden avulla asiaa voi tarkastella.

Objektiiveissa laatuun panostaminen kannattaa

Omien toiveiden ja tarpeiden lisäksi budjetti on melko tehokas rajaaja objektiiveja valittaessa. Tässä kohtaa laatu ja hinta kulkevat melko tasaisesti käsi kädessä ja parhaista objektiiveista joutuu pulittamaan sievoisia summia. Laadukkaaseen objektiiviin kannattaa kuitenkin panostaa ja niillä on myös melko hyvä jälleenmyyntiarvo. Yleissääntönä toimii myös, että kannattaa hankkia mieluummin muutama hyvä objektiivi monen keskinkertaisen sijasta. Voit myös suunnitella hieman etukäteen, minkälaisia objektiiveja aiot tulevaisuudessa hankkia, jotta hankinnat toimivat mahdollisimman hyvin kokonaisuutena.

Mitkä ovat ensisijaiset kuvaustarpeesi?

Objektiivin ostoa pohdittaessa kannatta käydä läpi ainakin ensisijaiset tarpeet. Täytyykö sinun päästä lähelle kuvauskohdetta, ilman että kohde häiriintyy? Tähän tarvitset teleobjektiivin ja mielellään sellaisen, jonka polttoväli on vähintään 400 mm. Tällöin pystyt kuvaamaan etäältäkin siten, että kohde näkyy kuvassa kuitenkin tarpeeksi suurena. Jos haluat pystyä vaihtamaan kuvan sommittelua liikkumatta itse, tarvitset zoom-objektiivin, jossa on tarpeeksi laaja zoomauslaue tarpeisiisi. Kiinteäpolttovälisissä objektiiveissa on puolestaan paras valovoima, joten ne sopivat hämärissä olosuhteissa kuvaamiseen.

© 2021 Ammattikuva