Luontokuvaaminen haastaa ja palkitsee

Luontokuvaus on aivan oma taiteenlajinsa ja opittavaa riittää tälläkin saralla vaikka loppuelämäksi. Luontokuvaus kiehtoo, sillä valmiita asetelmia ei ole, vaan kohde kuvataan aina omassa ympäristössään. Eläinten kohdalla vaaditaan kärsivällisyyttä ja monesti useita yrityksiä, ennen kuin kuva onnistuu. Samalla kuvaajaa tarvitsee taustatietoa kohteen luontaisesta käyttäytymisestä ja liikkeistä. On tärkeää tietää, missä kuvattava kohde tavallisesti liikkuu ja kuinka lähelle se päästää kuvaajan, ilman että häiriintyy päivittäisessä tekemisessään. Tämän lisäksi tulevat vielä valokuvaustekniset asiat, kuten se, miten valo suhteutuu kohteen liikkeisiin. Sillä, onko kyseessä yö- vai päiväkuvaus on valtava merkitys objektiivin valinnassa. Samoin asiaan vaikuttaa kohteen liikkuminen tai liikkumattomuus sekä kuvausetäisyys.

Valmistautuminen auttaa valitsemaan oikeat varusteet

Avain onnistuneeseen luontokuvaan piilee jälleen kerran suunnittelussa. Esimerkiksi safarilla kuvattaessa tiedät villieläinten liikkuvan luultavasti kirkkaassa auringonpaisteessa, suljetulla alueella. Tiedät myös, ettet pääse itse lähestymään eläimiä, joten tarvittaessa täytyy pystyä kuvaamaan kauempaakin. Voit jo etukäteen pohtia, minkälaisen kuvan haluaisit saada ja miten sen rajaisit. Tilanteet voivat kuitenkin tulla eteen yllättäen ja tähänkin täytyy valmistautua. Objektiivi kannattaa luultavasti valita juuri sen perusteella, kuinka kaukana oletat kuvauskohteiden suunnilleen olevan.

Läheltä vai kaukaa, minkäkokoinen kohde?

Kauempaa joutuu kuvaamaan myös silloin, jos kohde voi olla kuvaajalle vaarallinen tai kuvaajan läheisyys voisi aiheuttaa sille stressiä. Tällaisia tilanteita varten luontokuvauksessa suositaan usein teleobjektiivia, jonka polttoväli olisi hyvä olla vähintään 300 mm. Tämä riittää normaalioloissa riittävään suurennukseen, vaikka olisit kohteesta etäälläkin. Toki valintaan vaikuttaa myös kuvattavan kohteen koko. Pienen linnun yksityiskohdat tulevat selvästi esiin vasta kunnolla suurentamalla, kun taas karhu näkyy vähemmälläkin.

Nopeita eläimiä kuvattaessa tarvitaan puolestaan mahdollisimman lyhyttä valotusaikaa. Tämä vaatii puolestaan objektiivilta valovoimaa, sillä valon tehokas hyödyntäminen auttaa pysäyttämään liikkeen ja saamaan kuvasta terävän. Teleobjektiiveissa on kysymys jo varsin komeasta pelistä, jos polttoväli on esimerkiksi tuo 300 mm ja valovoima f/2.8. Tällöin objektiivi pystyy hyödyntämään kaiken valon, mutta liikkeen saa silti myös pysäytettyä.

Päivänvalon varassa ja kauneudessa

Luontokuvaaja joutuu opettelemaan mahdollisimman tehokkaaksi päivänvalon hyödyntäjäksi, sillä tilanteisiin ei tietenkään sovi valojen pystyttely. Valaistuksen puolesta parhaat hetket päivästä luontokuvaajalle ovatkin aamu, puolipäivä ja iltahämärä. Kultaisiksi tunneiksi kutsutaan tuntia auringonnousun jälkeen ja tuntia ennen auringonlaskua, jolloin valo on erityisen pehmeää ja piirtää kohteet kauniisti. Valo joutuu tuolloin kulkemaan pidemmän matkan ilmakehän lävitse, joka ehtii siivilöidä siitä pehmeän. Tämä puolestaan pidentää myös varjoja ja tekee niistä dramaattisempia. Vaikka keskipäivällä valoa riittää enemmän, on valo kovaa ja usein kohteen kannalta hankalampi, suuntautuessaan suoraan ylhäältä.

Riittävän laadukkaat varusteet toimivat myös vaativissa olosuhteissa

Luontokuvaaja voi joutua toimimaan hyvinkin vaativissa olosuhteissa, kuten polttavassa kuumuudessa tai keskellä hankia pakkasen paukkuessa. Kuvaajan täytyy tällöin voida luottaa kameransa toimivuuteen myös ääriolosuhteissa ja panostaa tarpeeksi laadukkaisiin objektiiveihin. Kamerassa on hyvä olla toimiva sää- ja pölysuojaus ja sen tulisi kestää jonkin verran myös iskuja.

Säätiedotuksiin hyvä tutustua etukäteen ja muutenkin luonnon tunteminen auttaa. Kameralla voi oikeissa olosuhteissa vangita kohteita tunnelmallisessa sumussa, pehmeässä sateessa tai vienossa aamunsarastuksessa. Tekniikan on oltava kohdillaan, mutta parhaatkaan laitteet eivät korvaa näkemystä. Kokeile rohkeasti eri kuvakulmia, myös sellaisia joiden toimivuudesta et ole varma. Saatat vielä yllättyä. Luontokuvauksessa tuurilla on myös aina sormensa pelissä, mutta kärsivällisesti odottava tai metsissä kulkeva kuvaaja löytää yleensä juuri oikeat hetket ikuistettaviksi.

© 2021 Ammattikuva