Kännykkä, pokkari vai järjestelmäkamera?

Kännyköiden kamerat ovat kehittyneet huimasti vuosien varrella ja nykyään pystyy myös itse vaikuttamaan melko paljon lopputulokseen, joko kännykän omien säätöjen kautta tai lataamalla puhelimeen erilaisia kuvaussovelluksia. Kännykkä kulkee vieläpä aina mukana, joten mihin tarvitaan enää perinteistä järjestelmäkameraa?

Kameran avulla pääset syvemmälle kuvaamisen saloihin

Pokkarikamerat kilpailevat ehkä suorimmin kännyköiden kanssa, vaikka niissäkin on hieman puhelimia monipuolisemmat säätömahdollisuudet. Pokkareita suositellaan usein aloittelijoille, mutta ainakin itse innostuin kuvaamisesta todella vasta ensimmäisen järjestelmäkameran myötä. Tuolloin pääsin – ja jouduin – opettelemaan kunnolla kuvaamisen perusteita ja aloin vähitellen ymmärtää, miten eri elementit toisiinsa vaikuttavat. Tämä perustuu toki siihen, että kuvaa jollakin muulla kuin täysautomaattiasetuksella. Kalleinkin järjestelmäkamera on käytännössä vain pokkari, jos ei perehdy lainkaan itse säätömahdollisuuksiin.

Järjestelmäkameran hankinta on perusteltua ainakin työssään kuvia tarvitseville, kuten bloggaajille, ammattikuvaajille ja toimittajille. Myös esimerkiksi kiinteistövälittäjä voi saada kamerasta paljonkin lisäarvoa tai oikeastaan kuka tahansa, joka kaipaa vaikkapa yrityksensä nettisivuille laadukasta kuvitusta. Lisäksi kuvaaminen on toki hauska ja luova harrastus, jossa voi kehittyä lähes loputtomasti. Visuaalinen silmä kehittyy harrastuksen myötä ja kokemuksen karttuessa tekniikkaan kiinnittää koko ajan vähemmän huomiota, kun tietyt toiminnot tulevat jo selkärangasta.

Pelkkä kamera ei tee hyvää kuvaa

Moni pähkäilee kameran hankinnan kanssa, sillä vaihtoehtoja riittää. Osa vannoo Canonin, osa Nikonin nimeen. Osan mielestä peilittömät kamerat peittoavat molemmat. Totuus kuitenkin on, että erityisesti aloittelijan ja satunnaisesti kuvaavan kuvaajan kohdalla varsin moni kamera toimii. Hyvät kuvat eivät synny hyvän kameran, vaan hyvän kuvaajan avulla. Lisäksi esimerkiksi valituilla objektiiveilla on jopa kameran runkoa suurempi rooli kuvan teknisessä onnistumisessa. Toki aloittelijankin kannattaa valita sellainen kamera, jolla pärjää mukavasti keskitasolle asti, mutta hurjia summia siihen ei tarvitse budjetoida. Lisäksi kameroita löytyy hyvin käytettyinä ja uusinakin hinnat pyörivät noin 350 eurossa. Jos innostus riittää ja taidot kasvavat, voi halutessaan panostaa sitten enemmän itse objektiiveihin. Ensin vain täytyy oppia ymmärtämään sekä kameran että linssien ominaisuuksia, jotta niistä olisi oikeasti hyötyä.

Perusteet haltuun ja kuvaaminen muuttuu kiinnostavaksi

Siirtyminen kännykkäkuvaamisesta järkkärikuvaamiseen tuntuu suurelta hypyltä ennen kaikkea siksi, että samalla täytyy ottaa haltuun paljon uusia termejä. Termien sekamelska voi tuntua väsyttävältä, mutta itseasiassa kyse ei ole kovinkaan monimutkaisista asioista. Ainakaan perustasolla siis, hienosäätöähän saa sitten tehdä koko loppuelämänsä. Alkuun pääset vauhdikkaasti, kun otat härkää sarvista ja selvität itsellesi seuraavat käsitteet: mitkä tekijät vaikuttavat valaistukseen, mitä valotusajalla tarkoitetaan, mitä tarkoittaa aukko, entä ISO-herkkyys, polttoväli ja syväterävyys ja mikä on valkotasapaino.

Vastaukset löytyvät helposti googlettamalla tai mistä tahansa valokuvauksen perusteoksesta. Valokuvauksesta on lukematon määrä blogeja ja YouTube-videoita, joissa käsitellään sekä perusteita että pidemmälle ehtineiden kohdalla tapauskohtaisia pulmia. Facebookissa on useita ryhmiä valokuvauksesta kiinnostuneille, joissa voi myös kysellä itseään askarruttavia asioita. Toki perusteet voi opiskella myös järjestetyllä valokuvauskurssilla, joita löytyy niin työväenopistoista kuin kamerakerhojenkin kautta. Mutta myös itse opiskelemalla pääsee pitkälle.

Ole omien kuviesi herra

Kun perusasiat ovat hallussa, tiedät käytännössä kaikki osiot, jotka vaikuttavat kuvan lopputulokseen. Haaste onkin saada kaikki kohdalleen siten, että kuva toimii teknisesti ja miellyttää myös omaa silmääsi. Mutta tämän pulman kanssa kamppailevatkin sitten jo kaikki kuvaajat. Perusteiden opettelu kannattaa siinäkin mielessä, että tämän jälkeen olet itse kuvaustilanteen herra. Hyvällä kameralla moni voi ottaa joskus hyvän kuvan tietämättä asiasta yhtään mitään, mutta tällöin kyse on tuurista. Harrastus käy pian rasittavaksi, jos et tiedä lainkaan miksi kuva välillä onnistuu ja toisinaan taas ei. Perusasioiden hallinta auttaa huomattavasti myös kännykällä kuvattaessa, vaikka et silloin kaikkiin säätöihin pystykään vaikuttamaan.

© 2021 Ammattikuva