Erakkona elänyt Vivian Maier olikin loistava valokuvaaja

Katuvalokuvaaja Vivian Maier eli erakkona, eikä näyttänyt elinaikanaan ottamiaan valokuvia kenellekään.

Nykyään Maieria pidetään yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä katuvalokuvaajista. Vivian Maier kuoli Chicagossa vuonna 2009. Hän oli tuolloin 83-vuotias. Maier työskenteli lastenhoitajana ja kotiapulaisena Chicagon seudulla useissa perheissä, eikä kukaan tiennyt hänen lahjakkuudestaan.

Erakkona elänyt Vivian Maier olikin loistava valokuvaaja

Ensimmäinen laatikko Maierin valokuvia löytyi sattumalta huutokaupasta

Valokuvakokoelman löytymien oli todellista sattumankauppaa. Maierilla oli tapana kerätä rojua ympärilleen, eikä hän ollut hyvä luopumaan tavaroista. Osan omistamistaan laatikoista hän oli säilönyt vuokravarastoon, mutta vanhoilla päivillään jätti varaston vuokran maksamatta. Vuonna 2007 varaston omistaja päätti tyhjentää varaston Maierin tavaroista ja laittoi hänen valokuva- ja kaitafilmilaatikoitaan huutokaupattavaksi. Huutokaupasta osan niistä huusi itselleen chicagolainen nuori kiinteistövälittäjä ja historioitsija John Maloof. joka tarvitsi tekeillä olevaan historiikkiin vanhoja valokuvia alueelta

Valokuvista alkoi valtava innostus

Tutustuttuaan ostamiinsa valokuviin Maloof innostui niistä ja palasi takaisin hankkimaan lisää varastosta poistettuja kuvalaatikoita. Sitten hän huomasi Vivian Maierin kuolinilmoituksen lehdessä ja alkoi selvittää tämän taustaa. Samalla Maloof latasi muutaman Maierin kuvan valokuvasivusto Flickriin, jossa ne saavuttivat saman tien valtavan suosion. Myös media innostui ja Maloofille satoi haastattelupyyntöjä. Maierin taakseen jättämää omaisuutta alettiin käydä systemaattisesti lävitse.


Ensimmäinen laatikko Maierin valokuvia löytyi sattumalta huutokaupasta

Maierin jäämistöistä löytyi yli satatuhatta negatiivia. Osa filmirullista oli edelleen kehittämättä ja lisäksi varastosta löytyi myös kaitafilmejä. Osa jäämistöstä on edelleen tutkimatta, mutta jo nyt on selvää, että kyseessä on erittäin arvokas ja kaikin tavoin ainutlaatuinen valokuva- ja filmikokoelma. Valokuvista on jo nyt järjestetty useita näyttelyitä ja Maierista tehty kaksi tv-dokumenttia. John Maloof on selvittänyt Maierin elämän yksityiskohtia jäämistön ja viranomaisten arkistojen avulla, sillä Maier ei kertonut yksityiselämästään mitään edes perheille joissa työskenteli.

Ranskalais-amerikkalainen valokuvaaja katsoi yhteiskuntaa omasta näkökulmastaan

Maier syntyi New Yorkissa vuonna 1926. Hänen äitinsä oli ranskalainen Maria Jaussaud ja isänsä australialainen Charles Maier. Isä ei ilmeisesti ollut paikalla Vivianin ollessa noin neljän vanha, sillä vuonna 1930 suoritetussa väestönlaskennassa perheenjäseniksi on ilmoitettu äiti Maria, Vivian ja Jeanne Bertrand, joka oli aikanaan kuuluisa valokuvaaja. Vivian ja hänen äitinsä muuttivat muutaman kerran Ranskan ja Yhdysvaltojen välillä. Sen verran tiedetään, että ainakin Vivian siirtyi 1940-luvulla Ranskaan, sillä hän on palannut sieltä Yhdysvaltoihin 25-vuotiaana vuonna 1951. Tuolloin hän aloitti työt Yhdysvalloissa tekstiilitehtaassa ja muutamaa vuotta myöhemmin hän aloitti työt lastenhoitajana. Lastenhoitajana hän jatkoikin seuraavat 40 vuotta.

Kamera kulki aina mukanav

Aina vapaa-ajallaan ja esimerkiksi viedessään lapsia ulos retkille Maierin tiedetään kantaneen mukanaan Rolleiflex-rullafilmikameraa, ottaen kuvia kadulla tapaamistaan ihmisistä. Hänen hoitamansa lapset muistelevat, että Maierilla oli tapana kadota lyhyiksi hetkiksi kuvamaan jotain aina kulman taakse. Vuosina 1959-1960 Maier matkusti kameransa kanssa ympäri maailmaa, ottaen valokuvia Filippiineiltä, Kiinasta, Thaimaasta, Syyriasta, Egyptistä ja Italiasta. Valokuvien ottamisen lisäksi hän saattoi jutella tapaamiensa ihmisten kanssa ja äänittää keskusteluja. Salaisuudeksi kuitenkin jää, suunnitteliko hän joskus vielä käyttävänsä materiaalia.

Kamera kulki aina mukanav

Dokumenttielokuva yrittää selvittää Maierin salattua puolta

Dokumenttielokuva Vivian Maierin salaisuus (Findin Vivian Maier) tuo yleisön nähtäväksi Maierin upeita valokuvia ja kertoo, miten valokuvat lopulta näkivät päivänvalon. Dokumentti on kiertänyt useilla eri elokuvafestivaaleilla ja sai myös Oscar-ehdokkuuden vuonna 2015. Dokumentti pyrkii myös ratkomaan salaperäisen valokuvaajan arvoitusta. Mikä sai Maierin kuvaamaan ja miksi hän toisaalta päätti kuitenkin salata valokuvansa? Liittyykö hänen erakoitumiseensa jotain traagista? Valokuvat löytänyt John Maloof on toinen elokuvan ohjaajista.

© 2021 Ammattikuva